Loading...
 Start Page
Κλίκ για μεγέθυνση
Πέμπτη 06 Απρ 2017

Κατά δύο με τρεις φορές περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες είναι οι αυτοκτονίες στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσαν στην ενδιαφέρουσα ημερίδα οι υπεύθυνοι της «Κλίμακας», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αλληλεγγύης, που διοργανώνει η «Πελοπόννησος» με την «Ιντεραμέρικαν».

Η Ολγα Θεοδωρικάκου, συντονίστρια της «Κλίμακας», του Κέντρου για την Πρόληψη Αυτοκτονιών, σημείωσε ότι τη δεκαετία 1995-2005 οι αυτοκτονίες έφθασαν τις 3.500, όταν οι θάνατοι από Αids, από το 1982 μέχρι το 2007, ήταν μόλις 1552 στην χώρα μας.

Η «Κλίμακα» ιδρύθηκε το 2000 και απέκτησε ιδιαίτερα ενεργή παρουσία από το 2007, προσπαθώντας να βοηθήσει δεκάδες συνανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προσωπικά προβλήματα. Εκείνο επίσης που ξεκαθαρίστηκε στην ημερίδα είναι ότι σημαντικός παραμένει ο τρόπος παρουσίασης ενός περιστατικού από τα ΜΜΕ για να μην λειτουργήσει το μήνυμα μιας αυτοκτονίας πολλαπλασιαστικά για όσους σκέφτονται την αυτοχειρία (αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη έκδοση).

Ο Δημήτρης Ζιάκας, ψυχίατρος της «Κλίμακας», ανέφερε ότι οι αυτοκτονίες που παρατηρούνται είναι τρεις φορές περισσότερες στους άνδρες, ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν τετραπλάσια περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας.

«Σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία. Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τις γυναίκες μετά τα 45 και για τους άνδρες μετά τα 55. Μιλώντας όμως για νέες ηλικίες, για άτομα δηλαδή από 15 έως 29 ετών, εκεί οι αυτοκτονίες είναι δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν λιγότερο βίαιους τρόπους σε σχέση με τους άνδρες. Η εργασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας καθώς η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο, όπως επίσης και το εργασιακό burnout».

Επεσήμανε επίσης ότι είναι ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας είναι η υγεία του υποψήφιου αυτόχειρα. Πάνω από 50% όσων πάσχουν από κακοήθη καρκίνο έχουν σκεφθεί να αυτοκτονήσουν.

Η Κωνσταντίνα Καρύδη, ψυχολόγος υγείας της «Κλίμακας», ανέφερε ότι για κάθε μια πετυχημένη αυτοκτονία έχουν προηγηθεί άλλες 15 απόπειρες. Τα σκήπτρα επίσης στις περιοχές με τα περισσότερα περιστατικά αυτοκτονιών έχει η Αττική, ακολουθεί η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη και ακολούθως γίνεται και η ανάλογη κατάταξη.

Σημείωσε επίσης ότι η πρακτική που ακολουθούν συνήθως οι άνδρες είναι ο απαγχονισμός ή να αυτοπυροβολούνται, ενώ οι γυναίκες επιλέγουν άλλες πιο ήπιες μεθόδους.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιάννα Άσπρου, τηλ.:

διαχωριστική γραμμή

Login / Sitemap

εικονίδιο facebookεικονίδιο flickr

© Copyright 2015 - 2020 pelopanaptixi.gr