Loading...
 Start Page

Συμπεράσματα - Απολογισμός

 

Εμπορευματικές μεταφορές και ο ρόλος του λιμανιού της Πάτρας

Ισχυρή η βούληση για εμπορικό λιμάνι

 

Παράθυρο ευκαιρία για τη δημιουργία του εμπορευματικού τμήματος του νέου λιμανιού της Πάτρας. Άνοιξε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα «Εμπορευματικές Μεταφορές και ο ρόλος του Λιμανιού της Πάτρας». Εξήγγειλε ότι τον προσεχή Νοέμβριο, η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση ένταξης του εμπορευματικού τμήματος. Παράλληλα, το Υπουργείο αναζητά πηγές χρηματοδότησης, αν και είναι μία δυσχερής υπόθεση καθώς υπάρχουν οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αποκαλούμενες κρατικές ενισχύσεις. Πάντως, ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για την κατασκευή του έργου και θα εξεταστούν όλες οι πηγές χρηματοδότησης ακόμα και με εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών μέσω ΣΔΙΤ. Δεσμεύθηκε, επίσης: «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για πώληση του λιμανιού της Πάτρας, ούτε τέτοιος σχεδιασμός.

Στέργιος Πιτσιόρλας: Ισχυρά πολιτικά μηνύματα έστειλε προς όλες τις πλευρές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από την Ελλάδα που πρέπει να αξιοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι το λιμάνι χωρίς σιδηρόδρομο θα είναι μειωμένης αξίας, γι’ αυτό η πόλη πρέπει να αποφασίσει άμεσα τι θέλει να κάνει. Επίσης, τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να στραφεί στον συνδυασμό κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων με ιδιωτικά κεφάλαια, γιατί άλλος τρόπος για μεγάλες επενδύσεις δεν υπάρχει. Και όπως δήλωσε καυστικά προς πολλούς αποδέκτες, «είναι να ντρεπόμαστε που χρειάστηκε να μας επιβληθεί δια μνημονίου να αποκτήσουμε αναπτυξιακό σχέδιο».

Γιάννης Πλακιωτάκης: Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, τ. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καλωσόρισε στην πραγματικότητα την Κυβέρνηση, η οποία όπως είπε, υιοθετεί πλέον όσα έλεγε η ΝΔ. Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ακόμα ότι το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να δει το συντομότερο δυνατόν το θέμα των συνεργιών και της επικαιροποίησης της εθνικής στρατηγικής λιμένων.

Κώστας Σπαρτινός: Σε σχόλιο του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός τόνισε ότι ο χειρισμός όλων των θεμάτων από την παρούσα Κυβέρνηση, διαφοροποιείται σε δύο βασικά χαρακτηριστικά. Στον σεβασμό της διαχείρισης των πόρων σε μία διαφορετική πολιτική προσέγγιση πάγιων αιτημάτων της Πάτρας που υλοποιούνται. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το φυσικό αέριο στο λιμάνι της Πάτρας, είπε ότι στη Βαρκελώνη υπάρχει εγκατάσταση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων κ.μ. χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Μάλιστα, δήλωσε ότι όσοι προσπαθήσουν να εμποδίσουν την έλευση του φυσικού αερίου στο λιμάνι, θα βρεθούν σε αναντιστοιχία με τη συλλογική συνείδηση.

Διονύσιος Πλέσσας, "Μπορούμε 700 – 800 θέσεις": Ο Διονύσιος Πλέσσας, πρόεδρος ΔΣ του Σωματείου Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Φορτηγών Αυτοκινήτων ΔΧ Ν. Αχαΐας και περιχώρων, πρόσθεσε ότι η Πάτρα μπορεί να αποτελέσει πύλη της ανατολικής Μεσογείου και για τη μεταφορά containers, αν νομιμοποιήσει τη χρήση πλατφορμών και οριοθετήσει τις διαδρομές τους. Είπε ότι είναι ζήτημα χρόνου να δημιουργηθεί η σύνδεση Πάτρας – Ιταλίας – Τυνησίας και χαρακτήρισε ως αυτονόητα να φτάσει άμεσα το τρένο στην Πάτρα καθώς θα επιφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Τόνισε την ανάγκη συγκράτησης του οδικού κόστους μεταφορών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν η Πάτρα αναλάβει τον ρόλο που θέλει να της αποδώσει ο κλάδος των μεταφορών, τότε θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 700 – 800 θέσεις εργασίας.

Νίκος Κοντοές, "Απαραίτητα τρένα και LNG": Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντές παρουσίασε το νομικό – θεσμικό πλαίσιο και τον ρόλο του οργανισμού, πληροφοριακά στοιχεία και προοπτικές ανάπτυξής του. Αναφερόμενος στις προοπτικές, τόνισε ότι το λιμάνι για να γίνει ισχυρός κόμβος συνδυασμένων μεταφορών είναι αναγκαίες οι νέες υποδομές, όπως η σύνδεση με τη σιδηροδρομική γραμμή με επέκταση προς την ΒΙΠΕ Πατρών, η δημιουργία του εμπορευματικού τμήματος και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και του καυσίμου LNG. Ειδικότερα για τη σύνδεση με τον σιδηρόδρομο, τόνισε ότι ο ΟΛΠΑ, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, σε συνδυασμό ή όχι με πιθανή αξιοποίηση και του ακινήτου της Πειραϊκής – Πατραϊκής.

Νούντσιο Σαβαρέζε, "Σύνδεση με όλον τον κόσμο": Ο Νούντσιο Σαβαρέζε, διευθυντής κοντινών γραμμών της ναυτιλιακής Grimaldi Group, τόνισε ότι ο Όμιλος έχει πολύχρονη παρουσία στο λιμάνι της Πάτρας με ένα μεγάλο πρόγραμμα 46 αναχωρήσεων για λιμάνια της Ιταλίας. Επιπλέον, μέσω των 120 θαλάσσιων διαδρομών που εκτελεί ο όμιλος στη Μεσόγειο και τη Βαλτική θάλασσα, το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να συνδεθεί με όλον τον κόσμο. Μάλιστα παρουσίασε την εντυπωσιακή αύξηση των μονάδων κάργκο από το 2010 μέχρι σήμερα, και πρότεινε στον ΟΛΠΑ τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων MAFI trailer από το λιμάνι της Πάτρας. Όπως είπε, μέσω αυτής της δυνατότητας, θα αυξηθεί ο όγκος των φορτηγών/ ρυμουλκούμενων, τα οποία επί του παρόντος μεταφέρονται οδικώς ή με τρένο.

Γιώργος Μαυραγάνης, "Οι μεγάλες ευκαιρίες": Ο Γιώργος Μαυραγάνης, τ. υφυπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι οι νέοι οδικοί άξονες της Ολυμπίας και της Ιονίας αποτελούν μία ευκαιρία που αν δεν αξιοποιηθεί θα μεταβληθεί σε απώλεια. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αναβαθμίζεται και το λιμάνι της Πάτρας πρέπει να αξιοποιήσει τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Η προοπτική ανάπτυξης για το λιμάνι είναι αφενός η λειτουργία του ως συμπληρωματικό του Πειραιά εφόσον υπάρξει σιδηροδρομική σύνδεση και αφετέρου η ξεχωριστή εμπορική του δραστηριότητα για τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Στην αναθεώρηση.

Ελένη Κεπενού, "Αναγκαίος ο εμπορευματικός": Η Ελένη Κεπενού, μέλος ΔΣ ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις – βιομηχανίες από τη Δυτική Ελλάδα εξάγουν τα προϊόντα τους από το λιμάνι του Πειραιά με πάνω από 8.000 – 10.000 containers ετησίως. Επίσης, εισάγουν πρώτες ύλες με πάνω από 4.000 containers. Εάν το λιμάνι της Πάτρας είχε τη δυνατότητα να εξυπηρετεί όλη αυτή τη διακίνηση των προϊόντων οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας θα αποκτούσαν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η κ. Κεπενού τόνισε ότι η δημιουργία εμπορευματικού σταθμού στο λιμάνι της Πάτρας είναι ένα έργο που θα αναμορφώσει παραγωγικά και οικονομικά την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ενώ το έργο της μεταφοράς θα διπλασιαστεί.

Γιώργος Τελώνης, "Πλησιάσαμε την Αθήνα": Ο Γιώργος Τελώνης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λιμένος Πατρών και Μέλος ΔΣ του ΟΛΠΑ τόνισε ότι με τους νέους οδικούς άξονες η Πάτρα έρχεται πιο κοντά στην Αθήνα. Χαρακτήρισε αυτές τις εξελίξεις, ως μία αναπτυξιακή ευκαιρία, που αποτελεί κίνητρο για την προσέλκυση του τουρισμού στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Παράλληλα, ο κ. Τελώνης επισήμανε ότι το λιμάνι της Πάτρας, δεν μπορεί να λειτουργεί πλέον με όρους του παρελθόντος. Πρότεινε τη σύνδεση του λιμένα με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή κατά τα ιταλικά πρότυπα, τη σύνδεση του με το αεροδρόμιο του Αράξου μέσω του Προαστιακού, τη σύνδεση της νέα σιδηροδρομικής γραμμής με τα λιμάνια κρουαζιέρας.

Μεγάλα οδικά έργα, η επόμενη ημέρα

Οι δρόμοι φέρνουν νέες μεγάλες ευκαιρίες

 

Την μεταμόρφωση των περιοχών από τις οποίες διέρχονται οι νέοι αυτοκινητόδρομοι και τις προοπτικές ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους, πάντα υπό προϋποθέσεις, ανέδειξε η Συνεδρία για τα οδικά έργα. Οι ομιλητές περιέγραψαν το τοπίο, άλλοι με έμφαση στην μετάβαση από το «πριν» στο «μετά», και άλλοι με έμφαση στο «σήμερα» και το «αύριο». Κυρίως αναδείχθηκαν οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι τρεις νέοι οδικοί άξονες (Ολυμπία, Ιονία, Μορέας) για την ανάπτυξη όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, όπως είναι το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνική συνοχή, καθώς ενώνουν ανθρώπους από διαφορετικές περιφέρειες. Για την Δυτική Ελλάδα αποτελεί θετική συγκυρία ότι ολοκληρώνεται ένα δίκτυο μεγάλων αυτοκινητόδρομων, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα στους μετακινούμενους να οδηγούν με ασφάλεια, αφήνοντας τον ένα οδικό άξονα και περνώντας στον άλλο χωρίς να μεσολαβεί δευτερεύον οδικό δίκτυο. Το κοινό της Συνεδρίας ενημερώθηκε εκτενώς για την επόμενη μέρα των οδικών αξόνων και για τον σχεδιασμό των παραχωρησιούχων στη συντήρηση του δικτύου. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων παραχωρησιούχων ανέλυσαν τα οφέλη που προέκυψαν στη φάση της κατασκευής των έργων και αυτά που θα προκύψουν στη λειτουργία τους, για τις περιοχές υποδοχής των μεγάλων δρόμων. Κοινό συμπέρασμα της Συνεδρίας ήταν ότι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι μπορούν να δώσουν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση, με βάση και την εμπειρία που υπάρχει από ανάλογα έργα όπως η «Εγνατία». Στη συζήτηση παρενέβη ο Χ. Πατούχας εκ μέρους της επιτροπής για τη νότια Χάραξης της Πατρών Πύργου, προτάσσοντας το αίτημα.

Βασίλης Αϊβαλής, "Ολυμπία μέχρι Τσακώνα": Ο Βασίλης Αϊβαλής, πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, χαρακτήρισε «φως στην άκρη του τούνελ» την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων. Τόνισε την ανάγκη να φτάσει η Ολυμπία μέχρι την Τσακώνα «για να κλείσει το οδικό δαχτυλίδι της Πελοποννήσου» και επεσήμανε ότι ο σιδηρόδρομος πρέπει να φτάσει μέχρι την Καλαμάτα. Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των συνδυασμένων μεταφορών, που μπορεί να συμπεριλάβει βιομηχανικές περιοχές, λιμάνια, αεροδρόμια, και τα οποία αν «μπουν στο παιχνίδι δεν τίθεται θέμα κόστους-οφέλους» για τον οδικό άξονα. Για το αεροδρόμιο Αράξου είπε ότι πρέπει να γίνει εμπορευματικό για να μπορούν να εξάγονται νωπά προϊόντα.

Παναγιώτης Παπανικόλας, "Πολλές οι θετικές επιπτώσεις": Ο Παναγιώτης Παπανικόλας, διευθύνων σύμβουλος της «Ολυμπίας», εστίασε στη σημασία που έχει η κατασκευή χιλίων χιλιομέτρων νέων αυτοκινητοδρόμων σε περιόδους κρίσης. Ενα δεύτερο συμπέρασμα ήταν ότι η χώρα έχει ανάγκη τους αυτοκινητόδρομους. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν και αρνητικές επιπτώσεις, όπως ήταν η ταλαιπωρία των πολιτών, καθώς ο δρόμος κατασκευαζόταν ενώ βρισκόταν σε κυκλοφορία. Οι νέες θέσεις εργασίας (3.000), η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η μείωση του χρόνου ταξιδιών, η μείωση των εκπομπών ρύπων, το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και η μείωση του λειτουργικού κόστους των οχημάτων είναι οι σημαντικότερες θετικές επιπτώσεις.

Στέλιος Πενθερουδάκης, "Στις 25 Ιουλίου παραδίδεται η Ιονία": Ο Στέλιος Πενθερουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Ιονίας οδού, ενημέρωσε το ακροατήριο της Συνεδρία ότι μέχρι τις 25 Ιουλίου θα παραδοθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος. Τόνισε ότι ο δρόμος έβγαλε την Ηπειρο από την απομόνωση και έδωσε την ευκαιρία στη Δυτική Ελλάδα να αναπτυχθεί. Αναφέρθηκε στη μείωση του ταξιδιού Αντίρριο-Γιάννενα στη μία ώρα και σαράντα λεπτά με ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι στη φάση της κατασκευής του έργου βρήκαν δουλειά περίπου 2.000 άτομα ενώ στη φάση της συντήρησης-λειτουργίας θα γίνουν περίπου 200 προσλήψεις. Επίσης, αναφέρθηκε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στα Γιάννενα και την Πρέβεζα κατά 20%.

Γεώργιος Συριανός, "Πυρήνες ανάπτυξης οι παραχωρήσεις": Ο Γεώργιος Συριανός, γενικός διευθυντής του «Μορέα» αναφέρθηκε στην πορεία κατασκευής του έργου από αμιγώς ελληνικές εταιρείες και τόνισε ότι πολλές φορές χρειάστηκε οι μέτοχοι να το χρηματοδοτήσουν από την τσέπη τους. Αναφέρθηκε στην τιμωρητική –ορισμένες φορές- συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στις ελληνικές εταιρείες και υποστήριξε ότι οι παραχωρήσεις μπορούν να καταστούν πυρήνες ανάπτυξης για τη χώρα. Επεσήμανε ότι για να έλθει η ανάπτυξη χρειάζεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, η μεγαλύτερη κινητοποίηση των ιδιωτικών πόρων, το τραπεζικό σύστημα να είναι υγιές και συνεργάσιμο, και ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

Πέτρος Μαντάς, "Αξία οι συνδυασμένες μεταφορές": Ο Πέτρος Μαντάς, πρόεδρος του συνδέσμου των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη βιομηχανική περιοχή, επικαλέστηκε την εμπειρία της Εγνατίας που τόνωσε την επιχειρηματικότητα. Εξέφρασε την άποψη ότι οι συνδυασμένες μεταφορές δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά σε ένα από τα είδη των μεταφορών (π.χ. οδικές), όπως μπορεί να υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά εκτίμησε ότι αν διατίθενται όλοι οι τρόποι θα βγουν και όλες οι πλευρές ωφελημένες από τα επιπλέον φορτία που θα διακινούνται. Εξέφρασε την άποψη ότι μετά τη συμπίεση που παρατηρήθηκε στην αγορά με τη βοήθεια των οδικών έργων θα έλθει η ανάκαμψη.

Αθανάσιος Μπέλλας, "Το δικό μας Παρατηρητήριο": Ο Αθανάσιος Μπέλλας, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Οδικών Αξόνων, αναφέρθηκε σε πρόσφατες μελέτες που έδειξαν ότι η κατασκευή και λειτουργία των οδικών αξόνων και της γέφυρας προκαλεί σοβαρές ευνοϊκές επιδράσεις στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό των περιοχών αναφοράς τους (σημαντική τόνωση της απασχόλησης και του τοπικού ΑΕΠ, τόνωση του τουρισμού, σημαντικές ανακατατάξεις στις χρήσεις γης και στις τιμές των ακινήτων κ.ά.).

Βασίλης Φούρκας, "Ευνοϊκές οι επιδράσεις": Ο Βασίλης Φούρκας, τμηματάρχης του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας, ανέφερε από την εμπειρία στη λειτουργία της οδού ότι μειώνονται οι χρόνοι των ταξιδιών, αίρεται η απομόνωση μερικών από τις λιγότερο προσπελάσιμες Περιφέρειες της χώρας, δημιουργείται ένας νέος διάδρομος κινητικότητας κ.ά.

Αγροτική Ανάπτυξη

Η επιβίωση θέλει νέο πνεύμα και στρατηγική

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία στον αγροτικό τομέα το επόμενο διάστημα αναλύθηκαν στην συνεδρία της Αγροτικής Ανάπτυξης με παρόντα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δόθηκαν στοιχεία για το ποιές θα είναι οι χρηματοδοτήσεις τα επόμενα χρόνια και έγινε μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των προγραμμάτων. Δόθηκαν επίσης το αισιόδοξο μήνυμα ότι το 2017 αναμένουμε στο επίπεδο της χρηματοδότησης το ποσό των 900 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017. Επίσης αναλύθηκε το πλάνο που έχει καταρτίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την παραγωγή στην περιοχή και ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθούν οι αγρότες εάν θέλουν να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Κοινή συνισταμένη ήταν ότι μόνο με συνεργασίες μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και κυρίως η αλλαγή νοοτροπίας. Δόθηκαν στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο συνεταιρισμοί της περιοχής μας έχουν κατακτήσει την επιτυχία (Αιγιαλεία και Καλάβρυτα). Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν επισημάνθηκε από τον Ανδρέα Κατσανιώτη, βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ, με ποιο τρόπο πρέπει να στηρίξουμε τον αγρότη, όχι με στερεότυπα, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις .Έθεσε επίσης τον προβληματισμό ποιο είναι το μοντέλο του αγρότη που επιθυμούμε στις μέρες μας εφόσον επιθυμούμε να παραμείνει στον αγροτικό χώρο την επόμενη δεκαετία. Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου του Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδος Σωτήρης Λαμπρόπουλος εξήγησε ότι θα πρέπει οι νέοι αγρότες να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης, λόγω των προβλημάτων της έλλειψης κλήρου. Ο Γιάννης Πετράτος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων ανέφερε ότι ο αγρότης έχει ανησυχία για τα προϊόντα του και ότι πρόταση της αποτελεί η δημιουργία παραγωγικών ζωνών στη χώρα με προϊόντα που θα φέρουν αξία

Χαράλαμπος Κασίμης, "Τα πέντε νέα σενάρια": Ο Χαράλαμπος Κασίμης γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτήτων τόνισε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα πέντε σενάρια που αφορούν την ΚΑΠ, από τα οποία προκύπτει ενδεχόμενη μείωση χρηματοδότησης. Επισήμανε ότι η χώρα μας έχει διπλάσιο ύψος ενισχύσεων ανά εκτάριο, που φτάνουν τα 500 ευρώ σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε ότι μέχρι το 2050 θα αυξηθεί η ζήτηση σε αγροτικά προϊόντα κατά 60% και αντίστοιχα η ζήτηση σε βιολογικά προϊόντα και αυτό πρέπει να τα εκμεταλλευτεί η χώρα μας. Επίσης ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει οι Έλληνες αγρότες να αλλάξουν συμπεριφορά στο τομέα των ενισχύσεων και της διαχείρισης των πόρων.

Νίκος Μανέτας, "Ακολούθησε το τρίπτυχο": Ο Νίκος Μανέτας προϊστάμενος ΕΥΔ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ανέφερε ότι η απορρόφηση τα τελευταία χρόνια ήταν η υψηλότερη της δεκαετίας. Για τη Δυτική Ελλάδα, οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν το τρίπτυχο εξωστρέφεια, ποιότητα, συνεργατικότητα και σημείωσε ότι «μόνο έτσι θα δοθούν λύσεις στην αγροτική παραγωγή». Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας συνένωσης και δημιουργίας ομάδων παραγωγών, μιας και το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα κάλυψης 100% του κόστους. Σημείωσε ακόμα ότι στις μέρες μας η συνένωση παραγωγών παραμένει μονόδρομος, ώστε να έχουν βιωσιμότητα των προϊόντων τους. Επίσης ανέφερε ότι με βάση το πρόγραμμα, αναμένονται το επόμενο διάστημα 11 με 12.000 νέοι γεωργοί, που θα αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα παραγωγής.

Κώστας Μητρόπουλος, "Τα αγκάθια": Ο Κώστας Μητρόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος τόνισε ότι στο τελευταίο πρόγραμμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδειξε εμπιστοσύνη στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και έδωσε υψηλά ποσοστά ενισχύσεων. Ανέφερε ποία είναι τα αγκάθια της αγροτικής παραγωγής, όπως για παράδειγμα το υψηλό κόστος, η έλλειψη εκπαίδευσης παραγωγών και η έλλειψη υποδομών.

Δημήτρης Σκούρας, "Οι μύθοι": Ο Δημήτρης Σκούρας κοσμήτορας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών ανέφερε ότι είναι μύθος πως είναι χαμηλή η παραγωγικότητα στην ελληνική γεωργία, όπως επίσης ότι είναι γερασμένος ο αγροτικός πληθυσμός. Σημείωσε ότι η Δυτική Ελλάδα είναι 4η από πλευράς παραγωγικότητας γιατί δόθηκαν επενδύσεις.

Αθανάσιος Παπαδόπουλος, "Μας καίνε οι χάρτες": Ο Θανάσης Παπαδόπουλος γενικός διευθυντής του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων ανέφερε ότι στη χώρα μας έχουμε παραγωγή πρόβειου γάλακτος 600.000 τόνους και κατσικίσιου 160.000 τόνους. Τόνισε ότι με βάση αυτό το γάλα θα πρέπει να καλύπτουμε την παράγωγη της χώρας σε φέτα. Σημείωσε ότι η Δυτική Ελλάδα είναι δεύτερη σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος και αριθμό πρόβατων. Εξήγησε επίσης ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η εφαρμογή των δασικών χαρτών, με πολλές ιδιωτικές εκτάσεις να χαρακτηρίζονται δασικές και να κινδυνεύουν πολλοί κτηνοτρόφοι να χάσουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις που αποτελούν μια ανάσα ρευστότητας.

Μίλτος Σταυρόπουλος, "Το ειδικό βάρος της Παναιγιάλειας Ένωσης": Ο Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών παρουσίασε το προφίλ της εταιρείας. Ανέφερε ότι σήμερα, η Παναιγιάλειος Ένωση συνεταιρισμών είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κορινθιακής σταφίδας με: 6.000 ενεργά μέλη-αγρότες, 29 συνεταιρισμούς-μετόχους, 210 εργαζόμενους και 35 εκατομμύρια ευρώ κύκλο εργασιών ετησίως και εξαγωγές σε 40 χώρες.

Ηρώ Τσιμπρή, "LEADER, Εκσυγχρονισμός και Καινοτομία": Η Ηρώ Τσιμπρή διευθύντρια Αναπτυξιακής Εταιρείας ΑΧΑΙΑ ΑΕ τόνισε ότι το 1991 ξεκίνησε η εφαρμογή της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER, που είναι μια νέα προσέγγιση στις πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης. Οι βασικές αρχές ήταν η καινοτομία της από κάτω προς τα πάνω προσέγγισης, η δικτύωση, η συνεργασία, η έμφαση στην καινοτομία, καθώς και η συμμετοχή των τοπικών φορέων, μέσω των Ομάδων Τοπικής Δράσης.

Εριφύλη Παρπαρούση, "Τιμωρούν την ποιότητα": Η Εριφύλη Παρπαρούση, εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στο κρασί. Ανέφερε ότι στην πράξη δεν συγκεντρώθηκε ούτε το 30%των εσόδων που είχε προσδιορίσει το κράτος. Κατά την κ. Παρπαρούση ουσιαστικά το κράτος επέλεξε να τιμωρήσει όσους παραγωγούς στρέφονται προς την ποιότητα, επιβραβεύοντας, ή έστω αφήνοντας στο απυρόβλητο, όσους διαλέγουν το δρόμο της παραοικονομίας. Σημείωσε ακόμη ότι μόνο με την ποιότητα και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων της, η χώρα μας μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στο χάος των διεθνών αγορών.

Τουριστική ταυτότητα στις σύγχρονες συνθήκες

Ο τουρισμός θέλει σχέδιο, εξειδίκευση και ευελιξία

 

Η ανάγκη ανανέωσης των τοπικών δυνάμεων, η πάταξη της γραφειοκρατίας και η κυρίως κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για τον τουρισμό συζητήθηκαν στη συνεδρία με αντικείμενο την «τουριστική ταυτότητα της Δυτικής Ελλάδας στις σύγχρονες συνθήκες». Μια συνεδρία με ζωηρό διάλογο και έντονο τον προβληματισμό από τους ίδιους τους παράγοντες του τουρισμού στην περιοχή μας. Βοήθησε σε αυτό ο ιντριγκαδόρικος συντονισμός που προκάλεσε δημιουργικές αψιμαχίες, μετατρέποντας τη συνεδριακή διαδικασία σε λιγότερο ακαδημαϊκή και περισσότερο «μεσογειακή» αντιπαράθεση, κάτι που βοήθησε να φυσήξει ουσία. Ο Γιώργος Τζιάλλας, ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, έδωσε το αισιόδοξο μήνυμα ότι το Σεπτέμβριο ξεκινάει πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, από ένα ευρύ φάσμα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι επιχειρηματίες θα διευκολύνονται καθώς θα τους δίνεται προκαταβολή χρημάτων χωρίς εγγυητική επιστολή από τράπεζα. Ο κύριος Τζιάλλας ανέφερε επίσης ότι το όραμα του υπουργείου είναι η Ελλάδα να τουριστικός προορισμός 365 ημερών τον χρόνο και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Στους στόχους της Ελληνικής κυβέρνησης είναι η προσέλκυση τουριστών από ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να μην εφησυχάζουμε από το γεγονός ο η Τουρκία κάθετη πτώση στις αυξήσεις, διότι σε περίπτωση που επανακάμψει, θα απορροφήσει μεγάλο κομμάτι των αφίξεων από τη χώρα μας. Ο Κώστας Καρπέτας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σημείωσε ότι δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει ένα κεντρικό αναπτυξιακό σχέδιο, πόσω μάλλον στο τομέα του τουρισμού. Ανέφερε ότι στο λιμάνι του Κατάκολου σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων κατά 10% και τόνισε ότι η Ηλεία αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα των αφίξεων. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας ανέφερε ότι δεν αρκεί το να πουλάμε ως τουριστικό προϊόν μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα, διότι αυτό μας έφερε πίσω και δεν μπορέσαμε να προσφέρουμε ένα σοβαρό τουριστικό προϊόν. Τόνισε την ανάγκη εξειδίκευσης σε θεματικούς τουρισμούς και καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν συνδέθηκε ο τουρισμός με την τοπική παραγωγή. Εξήγησε επίσης ότι όλοι οι φορείς άφησαν τον χρόνο να περάσει χωρίς να έχουν συγκεκριμένο στόχο ως προς την ποιότητα που επιδιώκουμε ως περιοχή και ως χώρα. H Κωνσταντίνα Νικολάλου, θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, ανέφερε ότι τα υπουργεία, πρέπει να αφουγκραστούν τις τοπικές τουριστικές ανάγκες και να μην λαμβάνουν οριζόντιες αποφάσεις. Μίλησε για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υπάρχουν στο τουριστικό κομμάτι, ειδικά όταν πρόκειται να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις, φέροντας ως παράδειγμα τις δυσκολίες για δημιουργία μιας μαρίνας. Η πρόταση της ήταν η ενίσχυση σε ρόλους των αιρετών περιφερειών, για να μπουν οι βάσεις για μια περιφερειακή διακυβέρνηση. Ο Άγγελος Βλάχος, συντονιστής αδειοδότησης δικτύου υδατοδρομίων του ΤΑΙΠΕΔ, εξήγησε πόσο δύσκολη είναι η έκδοση ακόμα και μιας άδειας για υδατοδρόμιο στις μέρες μας, παρότι είναι ένα είδος αφίξεων που στο εξωτερικό γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να προηγηθεί διάστημα 6 με 8 μηνών προκειμένου οι κρατικοί λειτουργοί να συμφωνήσουν για να κάνουν την ίδια μέρα όλοι μαζί αυτοψία στον χώρο που πρόκειται να γίνει υδατοδρόμιο και να προχωρήσουν σε διαπιστωτική πράξη. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν τρία υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και σε λίγους μήνες στην Πάτρα, ενώ από το 2018 θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Συντονιστής της συνεδρίας ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης που επισήμανε ότι δυστυχώς η Δυτική Ελλάδα έχει μόλις το 1,5% των τουριστικών αφίξεων και επεσήμανε επίσης ότι η χώρα μας σήμερα ζει μόνο από τον τουρισμό, άρα πρέπει να τον στηρίξει, οι δε Πελοποννήσιοι θα πρέπει να λειτουργούν ως ενιαίος τόπος. Ο Αναστάσιος Γκόβας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, επεσήμανε ότι τα υδροπλάνα είναι τα ασφαλέστερα μέσα μεταφοράς. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στους μελλοντικού σχεδιασμούς είναι τα υδροπλάνα να μετακινούνται από Πάτρα για Φαληρικό Δέλτα και να καλύπτουν την απόσταση σε μόλις 45 λεπτά. Αντίστοιχα σε Κεφαλονιά και Ιθάκη θα καλύπτεται η απόσταση σε 25 λεπτά. Ο Αντώνης Στελλιάτος πρόεδρος Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε τα τουρκικά σκάφη να μην κάνουν κρουαζιέρες στο Αιγαίο χωρίς παραστατικά διακινώντας έτσι μαύρο χρήμα, από το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση χάνει κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Στην παρέμβαση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης τόνισε την ανάγκη ενός ενός τοπικού σχεδιασμού από το Δήμο για το ποια είναι η φυσιογνωμία της πόλης. Υπογράμμισε ,όμως την απουσία του Δήμου από τη ημερίδα για να δείξει ότι με αυτούς τους όρους δεν αναμένεται προοπτική. Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εξήγησε ότι χωρίς επενδυτές δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμός στη χώρα μας. Επανήλθε στην πρόταση της Συμπαράταξης να υπαχθεί η περιοχή υπό την σκέπη της Ολυμπίας, που έχει αξιοποιήσιμη ακτινοβολία, ως παγκόσμια αναγνωρίσιμος τουριστικός προορισμός, καθώς ο όρος «Δυτική Ελλάδα» δεν λειτούργει αφού δεν έχει κάποιο νόημα για την διεθνή κοινότητα. Και ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Διοίκησης οικονομίας και Τουριστικών μονάδων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, κατέθεσε μελέτη για την Ίδρυση σχολής τουριστικών πολιτισμικών σπουδών στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

«Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα»

Το βάρος πέφτει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

“Οι τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας, δείχνουν ότι πράγματι περνάμε σε μια νέα σελίδα. Δουλειά μας είναι να σχεδιάσουμε το επόμενο διάστημα, από κοινού με όλους τους φορείς αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς , το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας". Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Ανδρέας Χαρίτσης, σε δηλώσεις που έκανε στη συνεδρία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο του 5ου αναπτυξιακού συνεδρίου της «Π». Όπως πρόσθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης, «πρέπει να γίνει μια σοβαρή δουλειά και αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, αφού Κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει 13 περιφερειακά συνέδρια, έτσι ώστε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια, με όλους τους εμπλεκόμενους με την ίδια την κοινωνία, για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας κάνει μια εντατική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αποεπένδυσης που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην πραγματική οικονομία και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που οδήγησε τη χώρα σε βαθιά κρίση.

ΤΟ ΕΣΠΑ: Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε το 2015 και το 2016 η Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη θέση απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, στο σύνολο της Ευρώπης. «Και μέσα στο 2017 η δουλειά εντατικοποιείται και το βάρος πέφτει πλέον στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεκινούν μέσα από το πρόγραμμα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» είπε ο κ.Χαρίτσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι διευρύνονται και γίνονται ακόμα πιο ισχυρές οι συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το 2017 αυτή η συνεργασία θα αποδώσει 2 δις. ευρώ σε πόρους που θα φτάσουν μέσα στη χρονιά στους τελικούς δικαιούχους, τους Έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και σε σημαντικά έργα υποδομών.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Όσον αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, τόνισε ότι «για πρώτη φορά στρέφεται στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ το επόμενο διάστημα θα σχεδιάσουμε, συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τα επιμελητήρια, περισσότερα προγράμματα σε αυτή την κατεύθυνση». Αναφορικά με τις μεγάλες επενδύσεις, είπε ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ο ανασχεδιασμός του πλαισίου που αφορά και την απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά και την διερεύνηση των δραστηριοτήτων που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς. Ακόμη, ανέφερε ότι «προσπαθούμε να διευρύνουμε με αυτό το πλαίσιο, γιατί θεωρούμε υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και σε άλλους κλάδους, όπως στην πληροφορική, στις τηλεπικοινωνίες και στην αγροδιατροφή.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ: Τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, υποστήριξε και ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι το ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να διαδραματίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σχέδιο της Περιφέρειας, όπως είπε ο κ. Κατσιφάρας έχει συμφωνηθεί και προβλέπει τη διάθεση 77 εκατ. Ευρώ με δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα διαχυθούν μέσω των προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Πάτρας των ΟΧΕ. Σε αυτά θα προστεθούν ακόμα οικονομικά εργαλεία όπως το Ταμείο μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με το ΕΦΕΠΑΕ για την μόχλευση επενδύσεων σε τομείς όπως η παραγωγή βιομηχανικών υλικών, η αγροτική οικονομία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η ενέργεια. Στο ερώτημα πώς και σε ποιούς θα κατευθυνθούν όλοι αυτοί οι πόροι, ο κ. Κατσιφάρας τίνισε ότι θα αποφασιστεί από κοινού με τη Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ταμειακών ΕΠ του ΕΤΤΙΑ και ΤΑ του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ευγενία Φωτονιάτα είπε ότι η στρατηγική κατεύθυνση του υπουργείου ήταν η συμπληρωματικότητα των πόρων χρηματοδότησης, επειδή τα 100 δις. ευρώ αποεπένδυσης που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αδύνατον να αποκατασταθούν με μόλις 2 δις. ευρώ από το τομεακό πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας. Έτσι, προτιμήθηκαν οι στοχευμένες δράσεις στο σκέλος των ενισχύσεων, με την βαρύτητα να επικεντρώνεται σε ειδικά χαρακτηριστικά και κριτήρια επιλογής, που ευνοούσαν τις υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις, που είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ: Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, επεσήμανε ότι η οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25%, χρειάζεται ικανούς ρυθμούς ανάπτυξης για αρκετά χρόνια, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο, στηριγμένο στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Ο Κ. Μίχαλος ακόμα είπε ότι σε αυτή την προσπάθεια είναι αναγκαία η προσέλκυση σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων, ένα άλλο θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον, μια οικονομία που να εμπνέει με ασφάλεια και εμπιστοσύνη, καθώς και συνθήκες που να επιτρέπουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα, προστιθέμενης αξίας.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗ: Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καρπέτας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΠΔΕ για τη συγκρότηση της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη, οι οποία προέκυψε ως πολιτική επιλογή για την εφαρμογή ενός συνεκτικού, στοχευμένου και άμεσα εφαρμόσιμου σχεδίου στήριξης της επιχειρηματικότητας . Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα η «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη » που αποτελείται από 28 φορείς εκπροσώπησης των παραγωγικών τάξεων , της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης , της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, η οποία λειτούργει στη βάση μιας κουλτούρας συνεργασίας, συναντίληψης και συνεργειών.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Ουσιαστική και μόνιμη ήταν η συμβολή του επιχειρηματικού τομέα στην εκδήλωση, καθώς αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. αυτά που έθιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Κλεομένης Μπάρλος, λέγοντα ότι η ΒΙΠΕ της Πάτρας στερείται ακόμα και βασικών υποδομών και υπηρεσιών. Μάλιστα, αναφερόμενος στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων , τόνισε ότι μόνο η υψηλή τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες συγκράτησης του επιστημονικού και καταρτισμένου προσωπικού στη χώρα υπό τη προυπόθεση ότι θα βρίσκουν ένα θετικό κλίμα υποδοχής και διευκόλυνσης .Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Ζωούλλης Μηνά αφού παρουσίασε τις επενδύσεις και τη συμβολή της στην εγχώρια οικονομία, τόνισε ότι η εταιρεία αναγνωρίζει μεγάλες δυνατότητες στην Ελλάδα και ειδικά στην Πάτρα, την οποία θεωρεί ως σημαντική πύλη στην Ευρώπη. Ειδικά μετά την ολοκλήρωση των οδικών, σιδηροδρομικών και λιμενικών υποδομών, η πόλη εξελίσσεται σε μια μοναδική πλατφόρμα εξαγωγών, η οποία δημιουργεί πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές για το μέλλον.Ο διευθύνων σύμβουλος της Coffee Island Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, αφού παρουσίασε την κουλτούρα της εταιρείας, μίλησε για την στροφή πολλών επιχειρήσεων στις εξαγωγές, η οποία όπως είπε, πρέπει να είναι απόφαση επιλογής και όχι ανάγκης. Μάλιστα, ανέφερε ότι καμία εταιρεία δεν θα πρέπει να επαναπαύεται στη μικρή αγορά της Ελλάδας, αλλά να αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τον διεθνή ανταγωνισμό, θέτοντας στόχους.

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΠΕ: Ο Βαγγέλης Γκορίλας, Enterprise Solutions Manager, Διεύθυνσης Εταιρικών Πελατών της Vodafone Ελλάδας, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 3 δις. ευρώ, ενώ για την επόμενη τριετία έχει ένα πλάνο επενδύσεων 500 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη φάση αυτού του πλάνου που μόλις ολοκληρώθηκε, αφορούσε τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών στην Πάτρα και τα Ιωάννινα. Το δεύτερο σκέλος επενδύσεων θα ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου και αφορά τη συνεργασία της Vodafone με την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ για τη δημιουργία και εκμετάλλευση τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην ΒΙΠΕ Πατρών, ενώ σύντομα η Πάτρα θα έχει δυνατότητα σύνδεσης οπτικών ινών απευθείας σε οικίες και επιχειρήσεις, με σταθερές ταχύτητες 100 Mbps στο διαδίκτυο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον εκπρόσωπο του MindSpace Patras Οδυσσέα Λαμτζίδη, ενός οργανισμού που δίνει σε φοιτητές τα απαραίτητα εργαλεία και τον χώρο να δουλέψει το πρωτότυπο της επιχειρηματικής του ιδέας. Παράλληλα, διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια, τα οποία εφοδιάζουν τους φοιτητές με απαραίτητες γνώσεις, για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Όραμα του MindSpace είναι οι ιδέες που αναπτύσσονται στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, να μην παγιδεύονται σε αυτό αλλά να προωθούνται στην κοινωνία.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γνωστός δημοσιογράφος του Σκάι Νίκος Φιλιππίδης.

 

Το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα

Ας δημιουργήσουμε το μέλλον που θέλουμε

 

Το οικοσύστημα Νεοφυών Επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα ήταν το θέμα της ειδικής συνεδρίας με την οποία έκλεισε τις εργασίες του το 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ». Η κεντρική ομιλήτρια, Πατρίτσια Κυπριανίδου, ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας, επεσήμανε δύο βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην χώρα μας, την φυγή πολλών νέων επιστημόνων στο εξωτερικό – παράλληλα με την γήρανση του υπάρχοντος επιστημονικού δυναμικού – αλλά και το πρόβλημα που υπάρχει με την πολύ μικρή οικονομική συμμετοχή στην χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να στηρίξει την οικονομία της γνώσης, μεταξύ των άλλων πρωτοβουλιών της, προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή ΚΥΑ με φοροαπαλλαγές και ευκαιρία για ταχύτερη απόσβεση κεφαλαίου, μέσα στην τριετία για νεοφυείς επιχειρήσεις. Η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε ως «εγκληματική την απουσία του ιδιωτικού τομέα από την χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας» και πρότεινε από την πλευρά της την παροχή κινήτρων σε μεγάλες ξένες εταιρείες να μεταφέρουν στην χώρα τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, με κίνητρο το κλίμα της χώρας μας και όφελος στην απασχόληση πολλών νέων επιστημόνων. Στο ίδιο πεδίο, της κινητοποίησης του ιδιωτικού τομέα και ξένων κεφαλαίων στην στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, συμφώνησε με την κα Διαμαντοπούλου και η τ. αναπλ. Υπουργός Παιδείας Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου. Παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες της με την κα Διαμαντοπούλου πάνω στο θέμα της διοίκησης και της εξωστρέφειας του ελληνικού πανεπιστημίου, η κ. Αναγνωστοπούλου αναγνώρισε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλος αγώνας σε αυτό το επίπεδο για να σταματήσει η διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Παράλληλα χρησιμοποίησε την επιτυχία της Patras IQ για να υπερασπιστεί την μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση ανακοινώνοντας ότι η έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας και καινοτομίας της πόλης της Πάτρας θα εκπροσωπήσει την χώρας μας σε όλη την Ευρώπη, ως πρότυπο στον τομέα στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Στην ανάγκη προσέλκυσής άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων για την στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Τσαδάρης, αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, αναλύοντας παράλληλα την πολιτική του ομίλου για την στήριξη νέων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο και το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Ο Θεόδωρος Τσούμπελης, ΓΓ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, αναφέρθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση των τοπικών επιχειρήσεων για προγράμματα ανάπτυξης και εφαρμογής της καινοτομίας στην παραγωγή, με στήριξη του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών πόρων. Ο Γιάννης Κανελλόπουλος, Συνιδρυτής του Orange Grove Patras περιέγραψε την προσπάθεια που γίνεται για να δημιουργηθεί στην πόλη ένα ελεγχόμενο τοπικό και περιφερειακό οικοσύστημα ανάπτυξης και στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Στα δύσκολα πεδία μέσα στα οποία προσπαθεί να αναπτυχθεί το τοπικό οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος εκ μέρους του Open Coffee Patras. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις των Δημοσθένη Πολύζου, Προέδρου της οργανωτικής επιτροπής της της Patras IQ, Βασίλη Αναστασόπουλου, Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου στο Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας, Άννας Ρούσου, Αντιπροέδρου Τομέα Έρευνας στο ΕΑΠ και Κωνσταντίνου Γαλιάτσου, Προέδρου του ΕΤΕΑΝ.

Χορηγοί

Υπό την αιγίδα:

YPOYRGEIO NAFTILIAS            
           

          

          
           
           
           

Κεντρικός Χορηγός:

            

 

Χορηγοί Θεματικής Ενότητας:

           
           

Με τη στήριξη:

          

           

           

           

            

            
            
      

Χορηγοί Επικοινωνίας:

           
           
         
          

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιάννα Άσπρου, τηλ.:

διαχωριστική γραμμή

Login / Sitemap

εικονίδιο facebookεικονίδιο flickr

© Copyright 2015 - 2017 pelopanaptixi.gr